Суровото месо на сома е източник на куп ценни вещества. В него се съдържат витамините А, С, Е, К и D. В състава му присъстват омега-3 и омега-6 мастни киселини, магнезий, калций, калий, фосфор, мед, натрий и др.
Хранителна стойност на 100 г филе от сом
|
Съдържание на калории |
96 ккал |
|
Въглехидрати |
0 g |
|
протеин |
16,5 g |
|
Мазнини |
2,91 g |
|
Витамин А |
50 IU |
|
Витамин Ц |
0,72 mg |
|
Витамин D |
500 IU |
|
Витамин В1 |
0,23 mg |
|
Витамин В2 |
0,12 mg |
|
Витамин В3 |
1.91 mg |
|
Витамин В5 |
0,82 mg |
|
Витамин В6 |
0,11 mg |
|
Витамин В9 |
10,3 mcg |
|
Витамин В12 |
2,4 µg |
|
Омега 3 |
535 mg |
|
Омега-6 |
101 mg |
|
Наситените мазнини |
0,7 g |
|
Холестерол |
58 mg |
|
калций |
14,1 mg |
|
Желязо |
0,33 mg |
|
магнезий |
23,3 mg |
|
фосфор |
210 mg |
|
калий |
359 mg |
|
натрий |
43,4 mg |
|
цинк |
0,5 mg |
|
селен |
12,51 mcg |
|
вода |
80,4 g |
|
пепел |
1 g |