- Калория сом зависи от сорта и метода на приготвяне. Средно е около 100-150 ккал на 100 грама порция. Това количество риба съдържа също 16 г. протеини и 5 г. мазнини
- Съставът на рибата са многобройни полезни вещества, които са от голямо значение за човешкото тяло: магнезий, калций, калий, желязо, витамини А, В, С и D.
- Продуктът е богат на йод, така че е много полезен за хора страдащи от заболявания на щитовидната жлеза.
- Сомът съдържа много рибено масло, полезно за зрението, опорно-двигателния апарат, косата и кожата.
- Омега-3 мастните киселини намаляват вероятността от сърдечно-съдови заболявания и нормализират кръвното налягане, подобряват мозъчната функция.
- Продуктът укрепва имунната система, предотвратява развитието на диабет, премахва депресията.
- Почиства съдовата система и подобрява кръвообращението.
- Запазва зрителната острота.
- Укрепва костната тъкан.
- Ускорява церебралния кръвен поток.
- Нормализира състоянието на нервната система.
- Осигурява антиоксидантно действие.
- Подобрява репродуктивната функция.
- Сомът помага на жените да избягват стрии, докато носят бебе.

Знаете ли, че ...
14.11.2018